The journey of a thousand miles begins with one step – Lao Tzu 

Camino staat synoniem voor vertragen, onthaasten, herbronnen en op zoek gaan naar betekenis. Dat doe je in wisselende, maar altijd adembenemende decors.
Op een Camino ga je meer dan duizend jaar geschiedenis en traditie tegemoet. Tijdens de middeleeuwen was deze tocht een van de drie belangrijkste christelijke bedevaarten.

 

 

Wat is inbegrepen?

N

4 unieke wandelingen in de voetsporen van de pelgrims

N

Pelgrimsverrassingen 

N

Pelgrimspaspoort

N

Wandelen met gelijkgestemden

Veelgestelde vragen:

Wanneer gaat de tocht door?

De wandelingen gaan telkens door op zondag (behalve het weekend van Pasen). Het exacte vertrekuur en startpunt ontvang je telkens per e-mail.

  • zondag 21 maart> Bourgoyen(Mariakerke)-St.Jakobskerk | 5.5 km
  • zondag 16 mei > Gent St.Jakobskerk-Liedermeerspark | 7,7 km
  • zondag 23 mei > Liedermeerspark-Gavere | 14 km
  • zondag 30  mei > Gavere-Oudenaarde | 17 km

Jouw plaats is bevestigd na overschrijving van het inschrijvingsgeld op volgend rekeningnummer: BE42 7340 4360 6054  met de vermelding van “Start to Camino en naam van de tocht”  

Tot staps?

 

Hoeveel bedraagt de kostprijs?

Alle 4 wandeltochten samen komen neer op 80 euro of 20 euro per wandeling.

Welkomstactie! Schrijf je nu in en ontvang helemaal gratis een supercomfortabel zitmatje! Iets wat je goed kan gebruiken op een pelgrimstocht.

O ja! En natuurlijk ontvang je ook nog jouw eigen pelgrimspaspoort, dat je voor al jouw verdere tochten naar Santiago kan gebruiken.

Go Camino is niet aansprakelijk voor ongevallen of de gevolgen van een fijne pelgrimstocht.

 

Zijn de tochten goed te bereiken?

Alle begin- en eindpunten zijn vlotjes te bereiken met het openbaar vervoer vanuit Gent. Hiervoor stuur ik jullie tijdig alle details per mail.

Wat mag je verwachten van wandelen met een groep?

Ons wandeltempo ligt zo rond de 4 – 5 km per uur. We stoppen regelmatig voor een pauze. Natuurlijk is er onderweg ruimte voor het maken van foto’s.

Welke kleding trek ik het beste aan?

Trek warme kleding in laagjes aan, zodat je gemakkelijk iets kan uitspelen als je het te warm krijgt. Stevige en makkelijke wandelschoenen zijn echt wel noodzakelijk. Zorg ook voor regenkledij. Extra kledingtips lees je hier: https://www.via-elvira.com/wandelen-in-de-regen/wandelen-in-de-regen/

Ik kan niet alle 4 tochten meestappen, wat nu?

Geen zorgen! Go Camino organiseert regelmatig etappes op andere momenten ook. De etappe die je niet kon meestappen, hou je dan nog tegoed! Helaas kan er niet overgegaan worden tot een terugbetaling.

Gedurende deze dagwandelingen respecteren we uiteraard de coronamaatregelen:

 • We houden ons aan de 1,5 meter afstandsregel: voor, tijdens en na het wandelen.
 • Je krijgt tijdens deze tocht steeds de meest recente maatregelen mee.
 • We vragen vriendelijk je aan alle maatregelen te houden.

 

Wandeling 1: Bourgoyen-Gent St.Jakobskerk | 5,5km

We starten aan de cafetaria van Natuurpunt en wandelen een stukje door het natuurgebied van de Bourgoyen. Hier genieten we van de prachtige poelen en graslanden – de meersen – die dit gebied rijk is. Dit is ook een paradijs voor vogelliefhebbers. Vele vogels hebben hier namelijk hun broedplaats of komen hier overwinteren. We krijgen gezelschap van de Leie en wandelen langs het St. Elisabethbegijnhof. We worden begroet door het standbeeld van de Gentse ‘stroppendrager’ en maken ook kennis met Keizer Karel. We wandelen via het pittoreske Patershol naar de St.Jakobskerk. Dit is het startpunt voor vele pelgrims en we kunnen hier al onze eerste bronzen jakobsschelp terugvinden. We sluiten de middag af in de gezellige brasserie ‘de Jacob’ op de Vrijdagsmarkt.

Wandeling 2: Gent St.Jakobskerk-Liedermeerspark | 7,7km

We ontmoeten elkaar aan de Sint-Jakobskerk, de oudste Romaanse kerk in België met een dubbele westtoren. We vertrekken aan de bronzen jakobsschelp die sinds 2010 in het trottoir voor de hoofdingang van de kerk ingemetseld zit. Al snel maken we kennis met een eerste pelgrim op de route. We wandelen verder langs de kaaien, richting het Keizerspark en vervolgens langs de Scheldeoever. Van hier tot in Frankrijk zullen de pelgrims verder deze weg langs de Schelde blijven volgen. Vandaar stappen we verder weg van het stadscentrum en in de voetsporen van de pelgrims, richting het Liedermeerspark in Merelbeke. Dit mooi aangelegde park rond een vijver vormt een buffer tussen de woonzone in Merelbeke en de industriezone. We sluiten onze etappe af in ‘t Chaletje: een koffie- en theehuisje.

Wandeling 3: Liedermeerspark-Gavere | 14,2km

We ontmoeten elkaar aan de vijvers van het Liedermeerspark, aan het ‘t Chaletje. Via de Scheldeoever wandelen we aan een rustig tempo en met een aantal rustpauzes via het Jaagpad richting Gavere. Onderweg houden we even halt aan het monument van de “Slag van de Greniers”. In 1453 werd hier een heuse veldslag uitgevochten tussen het Gentse volksleger en het beroepsleger van Filips de Goede. Via de Burcht van Gavere komen we aan op de Markt. Daar drinken we eerst en vooral een verfrissend en welverdiend drankje in een van de gezelligste cafeetjes van Gavere. Probeer vooral het lokale biertje “Valeir” maar eens uit. De naam “Valeir” verwijst naar een soldaat die in 1453 meevocht in de Slag bij Gavere, waarbij de Gentse troepen verslagen werden door Filips de Goede. Valeir werd een symbolisch figuur in Gavere en kreeg onder meer een standbeeld voor het gemeentehuis.

Vlak voor het gemeentehuis nemen we een Lijnbus terug naar Gent-Sint-Pieters.

Wandeling 4: Gavere-Oudenaarde | 17km

Onze ontmoetingsplaats is het station van Gavere-Asper. Na 1.5 km steken we de brug over en begint onze wandeling langs de prachtige Scheldeoever. We volgen verder het Jaagpad en genieten van de prachtige uitzichten over de Schelde. Tussen Nederename en Nederzwalm ligt een natuurgebied in de Scheldevallei met een prachtig gevarieerd landschap. Met een beetje geluk zien we zelfs de koniks. De konik is van oorsprong een in Polen in het wild of halfwild gehouden paardenras dat klein van stuk en heel sober is. We wandelen langs de Rijtmeersen, een prachtig natuurgebied, en komen daarna langs het fantastische archeologisch park van Ename. We wandelen verder richting het centrum van Ename naar de Sint-Laurentiuskerk en vergeten natuurlijk niet een Ename biertje te proeven!  Nu zijn we vlakbij Oudenaarde, waar we in de noordkapel van de Sint-Walburgakerk een afbeelding zien van Jakobus de Meerdere.

Over de Pelgrimstocht “Via Scaldea”

 

Op pelgrimstocht dichtbij huis? Dat kan perfect!
De Via Scaldea vertrekt in Vlissingen en loopt via de Westerschelde en het Meetjesland naar Gent. De hele tocht met eindpunt Reims is 370 km lang.

Vanaf Gent volgt deze route de Schelde tot enkele kilometers voorbij de Franse grens. Vandaar dus de naam: “Via Scaldea”.

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.

Pin It on Pinterest