Bezinnen in ’t groen

 

Deze 2-daagse is een unieke ervaring om kennis te maken met het pelgrimsleven. We overnachten in de Averbode abdij, een spirituele plek en wandelen naar het pelgrimsoord van Scherpenheuvel.  Tijdens de pelgrimstocht volgen we de schelpen van de ‘Via Monastica pelgrimsroute’ richting Santiago.

Via Monastica

Inbegrepen zijn:

N

Begeleide wandelingen

N

Unieke overnachting in de Abdij van Averbode

N

Single kamer met eigen sanitair (of dubbel)

N

Ontbijt en avondeten in de Abdij

N

Pelgrimsverrassingen

Veelgestelde vragen:

Hoe bereik ik het startpunt?

We ontmoeten elkaar aan de het station van Geel en reizen samen af naar Westerlo met een lijnbus.

 

Wanneer gaat de tocht door?

Deze pelgrimstocht zal plaatsvinden op zaterdag 15 en  zondag 16 januari 2022

Hoeveel kost een wandeltocht?

Dit pelgrimsweekend kost 195 euro.

 

Welke kleding trek ik het beste aan?
Trek warme kleding in laagjes aan (zodat u wanneer het te warm is iets uit kunt doen). Stevige en makkelijke wandelschoenen zijn echt noodzakelijk. Zorg ook voor regenkledij https://www.via-elvira.com/wandelen-in-de-regen/wandelen-in-de-regen/
Moet ik mijn eigen rugzak dragen?

Dit is inderdaad een pelgrimstocht zonder bagagevervoer, in de abdij van Averbode zijn er handdoeken aanwezig. Ik raad u een aan een dagrugzak van maximum 30 liter te dragen. Het gewicht mag maximum 10% van uw lichaamsgewicht bedragen om comfortabel te wandelen.

Gedurende deze dagwandelingen respecteren we de Corona-maatregelen.

Tijdens het wandelen en op de andere momenten nemen wij de 1,5 meter afstandsregel in acht.

Aan de deelnemers zal voor deze wandeling en tijdens de wandeling de meest recente maatregelen worden gecommuniceerd en van elk van de deelnemers wordt verwacht dat hij/zij zich hieraan houdt.

Programma:

Dag 1: Westerlo-Averbode | 11 km

We spreken af aan het station van Geel, om samen af te reizen naar Westerlo dorp (half uurtje met de bus). We drinken nog een koffie op de Markt in Westerlo. We volgen steeds de schelpen van de ‘Via Monastica route’ richting Santiago tijdens onze wandeling. We komen voorbij een Lourdesgrot uit 1874. We wandelen doorheen Hertberg, een onderdeel van de uitgestrekte eigendommen van de prins de Merode. We wandelen door een klein stukje van het uitgestrekte natuurgebied Averbode Bos en Heide. Tot we in de verte een schim van de abdij van Averbode kunnen zien, onze overnachtingsplaats.
We lunchen in het  Abdijcafé ‘Het Moment’ (voor eigen rekening) en genieten van een lunch waarvan de meeste gerechten met minstens één Averbode-product zijn bereid: zoals bier, kaas, brood, peperkoek of speculaas. Er staat ook een huisbrouwerij: de plek waar verschillende Averbode-bieren worden gebrouwen. U kan vrijwillig deelnemen aan het avondgebed, aansluitend hebben we in de abdij het avondmaal. U beschikt over een eenpersoonskamer met eigen sanitair.

Dag 2: Averbode-Scherpenheuvel | 9 km

Na het eventuele morgengebed is er het ontbijt, daarna vertrekken we richting Scherpenheuvel.
We wandelen richting Zichem, het Hageland in, ook gekend voor zijn wijnen, een prachtig natuurgebied. In Zichem steken we de rivier de Demer over, langs de Maagdentoren. Onder de grasvlakte bij de Maagdentoren in Zichem ligt een volledige waterburcht uit de 13e eeuw verborgen. We volgen verder een spoorwegbedding tot we in de verte de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek kunnen zien.
We nemen de tijd om rond te kijken in Scherpenheuvel. We kunnen bij het onthaalcentrum VZW De Pelgrim en in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek een pelgrimsstempel halen een kaarsje branden. Er is ook nog het ‘pelgrims wandelpad’ rond de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van een half uurtje die ons de mooiste plekjes laat zien.
Vanuit Scherpenheuvel nemen we de bus richting Diest, waar er een vlotte treinverbinding is met Leuven of Hasselt. We nemen afscheid aan het station van Diest.

¡Buen Camino!

 

 

 

Enkele sfeerbeelden:

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.

Pin It on Pinterest